Biografie

De kunst van het samen delen en groeien. Louter genoegen scheppen in het levensgeluk en plezier van de ander. Het levert inspiratierijke voeding op die je keer op keer in staat stelt de wereld met fris gemoed te omhelzen. Mudita zeggen ze in het verre oosten. Een innerlijke natuurbron van oneindige weelde die je altijd kunt aanboren. Uit deze bron put ook het Nederlandse trio Mudita. Levensomarmende muziek die geboren is uit een vloeiende verbintenis van zang, piano en trompet. Zangeres Sanne Rambags, pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits koesteren de stilte, jongleren met melodieën en hernieuwen muzikale harmonie. In de ongerepte schoonheid van de vrije natuur vindt het trio zijn vervoering. Ongebonden, emotierijke improvisatiemuziek die wortels schiet in je hart, zich vertakt in je gedachtewereld en zich nestelt in je hele wezen.
 

De ware muzieknatuur van Mudita is niet vast te pinnen op één genre. Het trio kleurt vrijmoedig binnen en buiten de lijntjes, waarbij het vizier vastberaden is gericht op een geheel eigen wereldmuziek. Mudita neemt de luisteraar op een klankexpeditie langs warmbloedige, melancholische droomoorden en ongehoorde zijpaden. Soms minimalistisch van toon, dan weer uitbundig en verleidelijk. Met haar wendbare stemgeluid lokt Sanne Rambags je onvoorwaardelijk het Mudita-reservaat binnen. Rambags’ stemrepertoire is dan ook onweerstaanbaar: tedere woordjes, extatische vocalises en intieme fluisteringen. Eenzelfde onbevangenheid is terug te horen bij haar reiskompanen. Pianist Sjoerd van Eijck gaat direct naar de kern van de muziek en zet de lijnen uit met zijn bezielde, lyrische stijl. Het schilderachtige trompetspel van Koen Smits luistert de klankreis op met hartstochtelijke, vurige toetsen. Stil en respectvol zoeken de drie musici toenadering. Luisteren ze naar elkaar, leren ze van elkaar, voortdurend op weg naar een eigen, buitengewone klanktaal.

 
Mudita’s poëtische exploratiedrift blijft niet onopgemerkt. Voor het debuutalbum Listen To The Sound Of The Forest (ZenneZ Records; 2018) ontving het trio een van de belangrijkste Nederlandse muziekprijzen, de Edison en wel in de categorie Jazz World Vocaal/Nationaal.
 

De diepe, gedeelde passie voor alles dat groeit en bloeit klinkt ook door op het nieuwe album dat op 25 maart 2021 is verschenen. Op Nature Of The Netherlands brengt Mudita een persoonlijk eerbetoon aan de onverwachte natuurpareltjes die Nederland herbergt. In 2021 staan de vele Nederlandse natuurparken extra in het zonnetje. Mudita reisde kriskras door het land en bezocht 21 nationale parken. Betoverd door deze indrukwekkende tocht werkte het trio 21 nieuwe stukken uit. In de handen van Mudita krijgt de onontgonnen Nederlandse natuurpracht plotsklaps vleugels.